4 کتاب برای هنر و تربیت هنری

چکیده مقاله

آنچه هنر را به موهبتی ویژه در تعلیم و تربیت بدل می‌سازد، زبان مبتنی بر صور خیالی است. در حالی که زبان علم و فلسفه زبان عبارت‌ها است. هنر انعکاس تجارب هر نسل طبق قواعد و شرایط زمان و مکان، ترجمان زندگی یا بیان زندگی از نقطه نظر خاصی است و آن تقلید و انعکاس صرف جهان و طبیعت است. آن دسته از نظام‌های آموزشی که نگرش و برداشت محدودی به دانش‌آموزان یا استعدادهای آنان دارند، عمدتا تلاش خود را محدود و صرف به رشد و آموزش حوزه‌های شناختی و ذهنی دانش‌آموزان می‌کنند و از توجه و پرورش سایر ابعاد وجودی آنان که در تکوین شخصیت متوازن تاثیر بسیاری دارد، عملا باز می‌مانند. در این میان هنر به راستی دارای نوعی ارزش اخلاقی است؛ هنر ما را از بینشی تخیلی نسبت به دیگران برخوردار می‌کند و از طریق القای ارزش‌ها و نگرش‌ها، اغلب به شیوه‌های ظریف و غیرمستیقم تاثیر اخلاقی دارد. مطالعات گسترده‌ای از تاثیرات هنر در سطح جهانی صورت گرفته‌است. مطالعات تجربی حاکی از آن است که هنر، سلامت و رفاه افراد را بهبود می‌بخشد. با این حال، اینکه چگونه درک زیبایی شناختی بر حالات شناختی و عاطفی ما برای ارتقای رفاه جسمی و روانی تأثیر می‌گذارد، هنوز مشخص نیست. مطالعات اخیر نشان می‌دهد که هنرها می‌توانند سلامتی و بهزیستی روان‌شناختی را ارتقا دهند و ابزاری درمانی برای بسیاری از افراد به ویژه نوجوانان، سالمندان و افراد آسیب‌پذیر ارائه دهند (Daykin et al. تجربه زیبایی شناختی با ذهن آگاهی همراه است، زیرا منجر به افزایش توانایی درگیر شدن ادراکی با یک شی می‌شود (هاریسون و کلارک، ۲۰۱۶).

به مناسبت 3 آبان ماه برابر با 25 اکتبر روز جهانی هنرمند تصمیم گرفتیم در این مطلب 4 کتاب در حوزه تعلیم و تربیت هنری و همچنین هنر را که مناسب کودکان و نوجوانان و مربیان و معلمان است با شما به اشتراک بگذاریم. این روز توسط کریس مک کلور، هنرمند کانادایی مشهور در سبک رئالیسم عاشقانه در سال ۲۰۰۴ نامگذاری شد. این روز همچنین روز تجلیل از یکی از مشهورترین هنرمندان یعنی پابلو پیکاسو است. این هنرمند اسپانیایی در ۲۵ اکتبر ۱۸۸۱ به دنیا آمد. او افزون بر نقاشی، در زمینه‌های دیگری مانند مجسمه‌سازی، طراحی صحنه و سرامیک نیز فعال بود.

 

برنامه درسی و آموزش هنر در آموزش و پرورش

حوزه تربیت هنری یکی از حوزه های اساسی و درعین حال مغفول در نظام های آموزشی است. در گذشته، توجه به هنر در اکثر نظام های آموزشی دنیا نوعی سهل انگاری در تربیت تفسیر می شد و از برنامه های درسی به دلیل عدم اهتمام کافی به آموزش دروس اساسی و پایه انتقاد می شد.

اما امروزه، به جایگاه منحصر به فرد هنر در دستیابی جوامع بشری به رشد و توسعه در ابعاد علمی، اقتصادی، صنعتی، اجتماعی، اخلاقی و … از نو توجه شده است. اثر حاضر تلاش کوچکی است برای تبیین نسبت هنر و تعلیم وتربیت و در این میان، رابطه برنامه درسی با آموزش هنر را به تصویر می کشاند.

این اثر آغازگر راهی گسترده برای پاسخ گویی به نیاز مبرم جامعه ایران در عرصه هنر و تعلیم و تربیت خواهد بود و توجه سیاست گذاران نظام آموزشی را به سوی حقیقت تربیت هنری و پیامدهای فراگیر آن در ارتقای جایگاه هنر در برنامه های درسی سوق خواهد داد.

تربیت هنری در قلمرو آموزش و پرورش

نگارنده در این کتاب جایگاه هنر و تربیت هنری را در نظام آموزش و پرورش کشور مطرح ساخته، پیشینه‌ی تاریخی تربیت هنری و مبانی روان شناختی و زیستی تربیت هنری، هم چنین مراحل مختلف رشد هنری دانش‌آموزان و رویکردهای تربیت هنری را بررسی می‌کند. وی هم چنین وضعیت تربیت هنری در نظام آموزشی کشورهایی چون آمریکا، انگلستان، آلمان و ژاپن را تحلیل می‌نماید. در پایان، الگوی طراحی برنامه‌ی درسی هنر، با توجه به تفاوت‌های فردی دانش‌آموزان، مطرح شده است.
 

زمانی که هم‌خانه‌ی داوینچی بودم!

زمانی که هم خانه ی داوینچی بودم» جلد اول از مجموعه‌ی «بچه‌محل نقاش‌ها» است. محمدرضا مرزوقی که در دوران کودکی آرزوی نقاش شدن داشته، نوشتن این مجموعه را ادای دِینی به دوران کودکی خود می‌داند.

چه حالی پیدا می‌کنی اگر لای دست‌نوشته‌های مرموز دایی‌ات این نوشته را پیدا کنی؟

«در زندگی هر آدمی گاهی پیش می‌آید که آدم‌های بزرگی سر راهش سبز شوند. من خودم سر راه آدم‌های بزرگ سبز شدم. یکی از این آدم‌های بزرگ، لوئوناردو داوینچی بود.»

مانی و باقی بچه‌های فامیل این را لای دست‌نوشته‌های «دایی‌سامان» پیدا می‌کنند و پیش خودشان فکر می‌کنند دایی عجب آدم خیال‌بافی است! مگر می‌شود او سر راه داوینچی سبز شده باشد و بعد هم با او هم‌خانه شده باشد؟بین دایی و داوینچی حداقل چهارصد سال فاصله‌ی زمانی است! اما طبق ادعای دایی‌سامان، او و داوینچی با همدیر کلی ماجرا داشته‌اند. آیا دایی‌سامان راستی راستی داوینچی را از نزدیک دیده و در خانه‌ی او زندگی کرده؟بچه‌ها اولش مطمون نیستند، تا اینکه با یک سر نخ به راز داوینچی و دایی‌سامان و سرنوشت «ژکوند» پی می‌برند.

پیکاسو، یک روز در کارگاه هنری او

آیا شما پابلو پیکاسو نقاش اسپانیایی را می‌شناسید؟ چقدر؟ اگر می‌خواهید او را خوب بشناسید، با پسرک و سگش بالتازار همراه شوید و به خیابان گراند آگوستین پاریس، شماره ٧ بروید. آن جا مجسمه‌ی «مرد با گوسفند» پیکاسو، مجسمه‌ها و تابلوهای نقاشی‌اش را به شما معرفی خواهد کرد و اطمینان خواهد داد که تمام چیزهایی که می‌گوید «راست است، بدون هیچ دروغی.»

دیدگاهتان را بنویسید

برای اطلاع یافتن از رویدادها، برنامه‌ها و مقالات تازه مدرسه گفت‌وگو ایمیل خود را وارد کنید.

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی
ارسال به ایمیل
https://dialogueschool.ir/?p=9005
ورود به سایت
نام کاربری / ایمیل / شماره موبایل خود را وارد کنید
بازیابی کلمه عبور
شماره موبایل یا پست الکترونیک خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید خود را در کادر زیر وارد کنید
ارسال مجدد کد تا دیگر
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد
ورود به سایت
شماره موبایل یا ایمیل خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید خود را در کادر زیر وارد کنید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ثبت نام در سایت
شماره موبایل / ایمیل را تایید و اطلاعات را تکمیل کنید
ثبت نام در سایت
شماره موبایل یا ایمیل خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید خود را در کادر زیر وارد کنید
ارسال مجدد کد تا دیگر